Proiectul MEDEA - oportunitate de a studia în Europa
- vizualizări: 71
Studenţii, rezidenții, masteranzii, doctoranzii și postdoctoranzii, care își fac studiile sau cercetarea la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie “Nicolae Testemițanu”, sunt încurajaţi să aplice pentru obţinerea unei burse în cadrul proiectului MEDEA a Programului ERASMUS MUNDUS. Universitatea noastră este partener al acestui proiect, iar termenul limită de aplicare este data de 28 februarie 2014.
Rodica Anesia, reprezentanta Institutului de Boli Metabolice şi Cardiovasculare din Toulouse, de pe lângă Universitatea din Toulouse, Franţa, se află într-o vizită de promovare a proiectului respectiv la USMF “Nicolae Testemiţanu” şi a informat, joi, 20 februarie, potenţialii bursieri despre condiţiile şi criteriile de participare la acest proiect.
“În program participă universităţile din 20 de ţări europene şi din afara comunităţii, iar scopul acestuia este de a permite studenţilor non-europeni să efectueze un stagiu în una dintre ţările europene, de a susţine cercetarea ştiinţifică şi mobilitatea în domeniul ştiinţelor medicale la nivel internaţional”, a spus Rodica Anesia.
Per ansamblu, vor fi oferite 208 burse la diferite nivele de învăţământ: licenţă, masterat, doctorat şi postdoctorat. Proiectul are o durată de 4 ani, 2014-2017, şi un buget de peste 3,2 milioane de euro. Prioritate au tinerii din ţările din afara UE, raportul fiind de 155 la 53 burse pentru studenţii europeni. Bursa va acoperi o mare parte din cheltuielile tinerilor, inclusiv asigurare medicală şi o alocaţie lunară de la 1000 la 2500 euro, în funcţie de nivelul de studii. Durata stagiului variază între 10 luni pentru studenţii la licenţă şi 3 ani pentru studiile prin doctorat şi postdoctorat.
Criteriile de bază în selectarea candidaţilor sunt - nivelul de cunoaştere a limbii engleze, originalitatea temei sau a proiectului de cercetare, reuşita academică, motivarea şi recomandarea Universităţii. Dosarele pentru concurs pot fi expediate la project.management@ema2-medea.com. Acestea din urmă vor fi examinate de un Comitet de selecţie pe parcursul lunii aprilie, iar la începutul lunii mai, curent, vor fi anunţaţi câştigătorii de burse.
Viorica Macovei, şef secţie Programe de dezvoltare din cadrul Departamentului Relaţii Externe şi Integrare Europeană a USMF “Nicolae Testemiţanu”, a spus că interesul studenţilor, rezidenților, masteranzilor, doctoranzilor și postdoctoranzilor este unul sporit pentru aceste oferte bursiere. Apelurile respective au fost lansate în decembrie trecut, iar informaţia despre Erasmus Mundus şi, în special, despre proiectul MEDEA a fost distribuită prin e-mail-urile multor studenţi şi prin reţele de socializare.
În cadrul sesiunii de informare cu expertul din Toulouse, studenţii s-au arătat interesaţi de aceste burse. În special, ei au fost curioşi să afle cine ar putea semna recomandarea lor, la câte universitaţi ar putea aplica în acelaşi timp, cât de importantă este cunoaşterea limbii franceze din moment ce engleza este una de circulaţie internaţională etc. O altă întrebare ce-i preocupă pe studenţii noştri este dacă la încheierea stagiului sunt obligaţi, prin careva acte, să revină neapărat în ţară.
Detalii privind programul MEDEA pot fi găsite pe site-ul oficial al proiectului: www.ema2-medea.com.
[nggallery id=65]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii