Lutz Stroppe în vizită la USMF „Nicolae Testemițanu”

Publicat: 28.08.2014

DSC_3194Marți, 26 august curent, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” a fost vizitată de o delegație a Ministerului Sănătății din Germania, condusă de Lutz Stroppe, Secretar de Stat. La întrevedere au fost prezenți rectorul, prorectorii, decani, șefi de catedre și subdiviziuni, precum și alți membri ai comunității universitare.  

 

Oaspeții au fost întâmpinați de rectorul Universității, Ion Ababii, care a prezentat  audienței frumoasele relații de colaborare în domeniul sănătății, care s-au format de-a lungul timpului între cele două țări. A menționat aici despre Forumul Kock-Metschinikov, care asigură un schimb de experiență în domeniul tuberculozei. Rectorul a vorbit despre cooperarea cu un șir de instituții germane, printre care: Universitatea din Leipzig și cea din Lubeck, Școala Medicală din Hanover ș.a. De asemenea, Ion Ababii a ținut să evidențieze aportul adus de partea germană la crearea Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală. ”Pentru prima dată am văzut astfel de centre în Germania. Totodată, colegii din Munchen ne-au susținut în elaborarea planului de realizare a Centrului și la selectarea echipamentului”. În același context, rectorul și-a exprimat dorința de a aduce și la noi în țară standardele europene privind învățământul medical.

 

DSC_3240Lutz Stroppe a mulțumit reprezentanților Universității pentru încrederea acordată părții germane, și în special rectorului Ion Ababii. ”Permiteți-mi să vă numesc părinte al relațiilor prietenoase în domeniul medical dintre țările noastre. Pentru că ceea ce ați realizat, atât ca ministru al sănătății, cât și ca rector este incomparabil cu sprijinul acordat de Germania Republicii Moldova”. De asemenea, oficialul a dat asigurări că reușitele comune vor continua, pentru că mai sunt lucruri frumoase care pot fi realizate împreună.

 

Emil Ceban, prorector pentru educație și probleme sociale, a vrut să afle dacă există anumite impedimente legislative pentru companiile germane care doresc să investească în Republica Moldova. Lutz Stroppe a răspuns că investitorii germani sunt liberi să aleagă unde vor investi banii. Totodată, există impedimente mai mult indirecte. Spre exemplu, în ceea ce privește producerea de medicamente, ar putea exista anumite restricții privind introducerea pe piața UE a produselor fabricate în afară.

 

Despre crearea unei platforme de dialog permanent cu reprezentanții germani a fost interesat Oleg Lozan, prorector pentru implementarea tehnologiilor informaționale și dezvoltare strategică. În acest sens, Lutz Stroppe a menționat că în Germania sunt cca 2000 de spitale, dintre care 80 - universitare. Astfel, s-ar părea că puterea Ministerului Sănătății se termină la ușa de la intrarea în spital. Totuși, reprezentanții Ministerului promovează pe larg, în rândul spitalelor, posibilitatea de a colabora cu alte instituții. ”Din 2007 până în prezent, Republica Moldova este vizitată anual de un secretar de stat de la Ministerul Sănătății. Am putea transforma aceste vizite în platforme de dialog”.           

 

DSC_3255Lutz Stroppe a venit însoțit de Peter Pompe, șef de protocol; Ingo Behnel, șef Directorat general de planificare a politicii europene și internaționale; Ortwin Schulte, șef Departament politici bilaterale în sănătate; Galina Manthei, referent politici bilaterale în sănătate, Petra Brakel, asistent personal al Secretarului de Stat.

 

 

 

 

 [nggallery id=127]

Lutz Stroppe în vizită la USMF „Nicolae Testemițanu”

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii