Liceeni şi elevi la USMF "Nicolae Testemiţanu"

Publicat: 03.05.2014

DSC_7932Liceeni, elevi și absolvenți de colegii au vizitat astăzi, 3 mai, Universitatea de Stat  de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, în contextul Zilei Uşilor Deschise. În semn de bun augur, reprezentanţii comunităţii universitare au oferit tinerilor, de cum au păşit în blocul central al instituţiei, câte un semn de carte.

Prorectorii Olga Cerneţchi şi Gheorghe Rojnoveanu, împreună cu decanii și prodecanii facultăţilor, reprezentanţii Comisiei de admitere au prezentat, viitorilor candidaţi la studii, informaţii generale despre Universitate, procesul de studiu şi detalii despre modalitatea de înmatriculare la Universitate.  

Gheorghe Rojnoveanu, a spus că studiile la Universitate sunt pe cât de interesante, pe atât de complicate. USMF „Nicolae Testemiţanu” este unica instituţie de învăţământ superior medical din ţară, cu tradiţii de aproape 70 de ani. Universitatea are patru facultăţi, iar instruirea se face în patru limbi - română, rusă, engleză şi franceză. Cadrele profesoral-didactice, în număr de peste 1000, au o experienţă bogată în medicină şi în activitatea didactică, și sunt apreciate la nivel internaţional. „Voi veţi fi printre norocoşii care veţi  putea prelua experienţa acestor mari personalităţi, figuri marcante în medicina autohtonă. De asemenea, trebuie să cunoaşteţi că pentru a deveni un adevărat medic trebuie să jertfeşti din propriul timp liber, să dai dovadă de perseverenţă, empatie şi caracter”, a subliniat prorectorul Rojnoveanu.

DSC_7926Gheorghe Plăcintă, decanul Facultăţii de Medicină, a menţionat că în lume este un deficit de 7,2 milioane de lucrători medicali, iar către anul 2035 acest număr poate creşte până la 12 milioane, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În acest context, decanul a accentuat cât de importanţi şi necesari sunt medicii pentru societate. Gheorghe Plăcintă a mai spus că pentru studenţii Universităţii noastre a fost instituit Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală, unicul centru de acest fel din Europa de Est, care are un rol extrem de important în formarea calitativă a specialiștilor medici. Decanul a mai vorbit şi despre internaţionalizarea procesului educaţional la USMF „Nicolae Testemiţanu”. Universitatea colaborează cu numeroase instituţii similare din întreaga lume şi studenţii noştri participă în diverse programe de mobilitate. De asemenea, Facultatea de Medicină este acreditată şi la nivel internaţional.

Ion Lupan, decanul Facultăţii de Stomatologie, a încurajat tinerii să aleagă această specialitate. “Chiar dacă s-ar părea că în ţara noastră sunt prea mulţi stomatologi (589 de clinici private şi peste 100 de clinici de stat), piaţa continuă să solicite astfel de specialişti, dat fiind faptul că, în prezent, unui stomatolog îi revin 750 de locuitori, norma fiind de 1/500. Decanul a mai spus că Facultatea de Stomatologie este foarte bine dotată tehnic, dispunând de două clinici stomatologice moderne şi 15 baze clinice.

DSC_7952Nicolae Ciobanu, decanul Facultăţii de Farmacie, a specificat că Universitatea noastră este unica instituţie de învăţământ din ţară care pregăteşte specialişti în domeniul  farmaceuticii. „Un bun student la farmacie, presupune o bună cunoaştere a chimiei”,  a spus decanul. Facultatea de Farmacie deţine un Centru științific de cultivare a plantelor medicinale, şi un Centru Farmaceutic Universitar, care constituie un suport în instruirea şi cercetarea în domeniu.

Despre procedura de admitere, actele necesare şi procesul de selectare a candidaţilor a vorbit  Gheorghe Harea, vicesecretarul Comisiei de admitere.

Tinerii prezenţi în sală s-au arătat foarte interesaţi de Universitate, au fost curioşi să afle cum sunt motivaţi şi stimulaţi studenţii, care este valoarea burselor de studii şi recunoaşterea diplomelor de studii etc.

Reprezentanţii instituţiei au mai spus că, în general, Universitatea de Medicină este pentru cei care pot şi vor să muncească. Totuşi, de la studenţi nu se cere doar “să facă carte”, ci li se oferă şi posibilitatea de a trăi romantismul  anilor de studenţie.

 

 [nggallery id=97]

Liceeni şi elevi la USMF "Nicolae Testemiţanu"

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii