Colecția Koch a Bibliotecii Științifice Medicale - expusă pentru publicul larg

Publicat: 27.09.2014

DSC_6267Cele mai valoroase cărți din colecția Bibliotecii Științifice Medicale a Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” sunt prezentate la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală din capitală, în cadrul expoziției ”Carte rară din Europa”.  

 

Nona Șoroc, șef secție Colecții speciale, Bibliotecă Științifică Medicală, a spus că ”această expoziţie reflectă cele mai vechi publicaţii din colecţia de carte rară a omului de ştiinţă, medicului şi bibliofilului german, Richard Koch. Aici sunt expuse operele adevăratelor somităţi în medicină, de o valoare incontestabilă: Hippocrates, Paracelsus, Caelius, Hoffmann, Haller ş.a., editate în sec. XVI-XIX”. Fiind sistematizată după principiul cronologic, expoziţia cuprinde 50 dintre cele mai vechi cărţi din domeniul medicinei. Lucrările expuse constituie doar o mică parte din Colecţia Koch, care numără, în total, peste 2700 volume în limbile germană, latină, franceză ș.a., din domeniile: medicină, biologie, filosofie, istorie. Cărţile sunt înzestrate cu Ex-libris Richard Koch şi se impun printr-o prezentare grafică deosebită. Coperta, în majoritatea cazurilor, este executată în piele sau pergament, cotorul – cu imprimări, foile de titlu – în stil gotic.

 

Mihai Ursu, directorul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, a menționat în cadrul ceremoniei de inaugurare a expoziției, că această colecție de cărți medicale este una extraordinară și unică nu doar în spațiul pruto-nistrean, ci și la nivel european, deoarece face parte din patrimoniul cultural european. Directorul și-a exprimat speranța că expoziția  ”Carte rară din Europa” va trezi interesul publicului vizitator.

 

”Expunerea publică a acestei Colecții dă un plus de vizibilitate Universității de Medicină și Bibliotecii Științifice Medicale”, a afirmat Sergiu Ciocanu, reprezentantul Ministerului Culturii prezent la eveniment.

 

Expoziția ”Carte rară din Europa” este organizată sub egida Ministerului Culturii al Republicii Moldova, în contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului, și va fi deschisă pentru publicul larg până în data de 16 noiembrie curent.

 

[nggallery id=152]

 










Colecția Koch a Bibliotecii Științifice Medicale -  expusă pentru publicul larg

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii