Bilanțul realizărilor științifice ale USMF ”Nicolae Testemițanu”
- vizualizări: 57
Conferința științifică anuală, desfășurată în cadrul Zilelor Universității, vine ca un reper pentru bilanțul realizărilor academice și științifice ale instituției noastre, a declarat Gheorghe Rojnoveanu, prorector pentru activitate științifică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu”. Vineri, 17 octombrie, membrii Senatului, studenți și rezidenți au participat la ședința de închidere a evenimentelor dedicate aniversării a 69-a a Universității noastre.
Prorectorul Gheorghe Rojnoveanu a prezentat audienței un raport privind activitatea științifică în anul universitar 2013-2014, menționând că, anul trecut, investițiile în acest domeniu au fost modeste. Academia de Științe a Moldovei a oferit 9402,57 mii lei pentru cercetările de laborator.
Referindu-se la activitatea editorială, prorectorul a menționat că aceasta a constituit ”o diversă paletă de publicații științifice și științifico-didactice, în număr total de peste 2000”, dintre care 42 de monografii și manuale, 41 de ghiduri practice și compendii, 1200 de articole științifice, dintre care doar 34 de articole au fost publicate în reviste cu factor de impact - ”o cifră foarte modestă” în comparație cu numărul de articole. Totuși, publicarea articolelor în revistele de peste hotare înregistrează o creștere progresivă, acestea fiind în jur de 1000. Cele mai relevante realizări au fost susținerile tezelor de doctor - 46 la număr, și alte 8 de doctor habilitat în științe medicale, a spus Gheorghe Rojnoveanu.
Activitatea de brevetare și raționalizare în Universitate a fost marcată de 246 de inovații, în practica medicală științifică fiind implementate 127 de metode noi de diagnostic și tratament, recomandări științifico-practice ș.a. Multe dintre realizările științifice ale comunității noastre universitare au fost prezentate la expoziții internaționale de profil, unde au fost apreciate cu 60 de medalii de aur.
O altă mândrie a Universității, pe segmentul știință, sunt cei 11 doctoranzi - bursieri naționali la multiple nominații, a menționat prorectorul. ”Este o victorie personală a doctoranzilor, dar și un fapt prin care se zidește imaginea Universității noastre”, a conchis profesorul Rojnoveanu.
Lucrările Conferinței ştiințifice anuale a colaboratorilor și studenților USMF ”Nicolae Testemițanu” s-au desfășurat în 23 de secții și subsecții. De asemenea, în premieră, a avut loc un simpozion în cardiologie și a fost lansat numărul inaugural al Revistei de Ştiinţe ale Sănătăţii din Moldova - prima revistă științifică bilingvă a USMF “Nicolae Testemiţanu”, elaborată conform standardelor internaționale. În cadrul secțiilor Conferinței, au fost prezentate 461 de rapoarte orale și 161 de postere, la care au participat peste 3000 de persoane. Materialele conferinței - culegerea de rezumate științifice sunt accesibile on-line pe portalul universitar, a spus prorectorul.
Conferința știinţifică, ediţia 2014, s-a desfășurat în memoria lui Leonid Cobâleanschi, fost rector USMF ”Nicolae Testemițanu”, în perioada anilor 1986-1994, care în data de 29 octombrie ar fi împlinit 75 de ani, a menționat Ion Ababii. Rectorul a apreciat activitatea științifică și preocuparea cercetătorilor, inclusiv a celor tineri, pentru științele medicale și farmaceutice.
Astfel, pentru performanțe în activitatea științifică, administrația Universității a conferit diplome de onoare pentru 21 de cadre științifico-didactice și doctoranzi, precum și diplome de gradul I, II și III pentru 130 de studenți și rezidenți.
[nggallery id=164]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii