Reforme în sistemul de sănătate realizate în ultimii 5 ani
- 94 просмотра
În luna iunie curent, Uniunea Europeană a debursat ultima tranșă, în valoare de 6 milioane de euro, din suportul bugetar acordat pentru sistemul de sănătate din Republica Moldova. Cu această ocazie, Ministerul Sănătății a organizat o conferință de presă în incinta Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală al USMF ”Nicolae Testemițanu”, la care au participat ministrul sănătății, Andrei Usatîi, și ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.
Această ultimă tranșă reprezintă un ajutor suplimentar, la cele peste 49 de milioane de euro și alte 3 mil. euro pentru asistență tehnică oferite țării noastre. Potrivit ambasadorului Pirkka Tapiola, în acest fel, Uniunea Europeană recunoaște eforturile depuse de Ministerul Sănătății în domeniul său de activitate.
Ministrul sănătății, Andrei Usatîi, a adus mulțumiri Uniunii Europene pentru suportul oferit țării noastre în dezvoltarea sectorului sănătății și a menționat că aceasta a contribuit la ”asigurarea continuității în realizarea reformelor”. De asemenea, oficialul a specificat că cele propuse, până în prezent, în domeniul sănătății au fost realizate în proporție de 100%, lucru confirmat și de experții de la Bruxelles.
În alt context, șeful delegației europene a menționat că chiar dacă nu mai este prevăzut suport bugetar ”Uniunea Europeană nu ”părăsește” sectorul de sănătate din Republica Moldova. Vom continua să oferim suport. Vom participa și de acum încolo cu proiecte”.
Referindu-se la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală al USMF ”Nicolae Testemițanu”, Pirkka Tapiola a menționat: ”Este cel mai bun centru din regiune. Nu găsim așa ceva în România sau Ucraina. Instruirile în acest Centru vor contribui la îmbunătățirea calității serviciilor medicale prestate populației”. Din suportul bugetar adus țării noastre de UE, pentru CUSIM au fost oferite 1,4 milioane de euro pentru reconstrucție și alte 3 mil. de euro pentru dotarea cu echipamente de simulare. Ambasadorul și-a exprimat speranța că Centrul de Simulare va aduce beneficii evidente pentru sistemul de sănătate.
Andrei Romancenco, director CUSIM, a calificat posibilitățile Centrului ca fiind imense: ”E o modalitate extraordinară de a dezvolta abilitățile practice ale studenților și de a le evalua. Deja avem peste 2170 de persoane trecute prin Centru, în doar jumătate de an, studenți, rezidenți, medici”. Potrivit directorului, una din menirile CUSIM este de a fi un centru regional dintre Europa de Vest și Europa de Est. În prezent, în cadrul CUSIM sunt în curs de desfășurare două proiecte: CHRONEX-RD - proiect transfrontalier în managementul maladiilor cronice și Proiectul european Twinning, care dezvoltă capacitățile Agenției de transplant. Spre exemplu, primul proiect prevede instruirea a 320 de medici de familie în cadrul CUSIM până în aprilie 2015.
Și medicii, aflați în acea zi la instruiri, au rămas impresionați de Centrul de Simulare de la Chișinău. ”În România nu avem deocamdată manechine atât de sofisticate. Aici am văzut niște manechine și niște programe computerizate deosebite, pentru că au foarte mulți senzori, care fac să reacționeze ca în condiții fiziologice, ceea ce mi se pare foarte util, în primul rând, pentru un student, pentru practică” a menționat Cristina Ghiciuc de la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Gr. T. Popa”, Iași, România, participant în cadrul Proiectului CHRONEX-RD.
[nggallery id=119]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii