Oportunități pentru cercetare în maladiile cronice
- 57 vues
Medici de familie, specialişti din diferite domenii și doctoranzi de la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” și-au testat cunoștințele în cadrul unor training-uri privind planificarea, desfășurarea și organizarea proiectelor de cercetare. Instruirile, organizate în cadrul Proiectului Reţeaua Est-Europeană de Excelenţă în Cercetare şi Dezvoltare în Domeniul Maladiilor Cronice – CHRONEX-RD, au fost efectuate de Mioara Matei, șef lucrări Asistența primară a stării de sănătate și epidemiologie și psihologul Tudor Ștefan Rotaru, asistent universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași, România.
Mioara Matei a evidențiat importanța Proiectului CHRONEX-RD în dezvoltarea economică a regiunii transfrontaliere estice, prin creșterea și consolidarea capacităților academice regionale. ”Practic, se urmărește crearea unei rețele de specialiști și cercetători, capabili să acceseze fonduri și să deruleze proiecte de cercetare care vizează managementul maladiilor cronice”, a afirmat formatorul.
Participanții au fost inițiați în managementul proiectelor, în scrierea unei aplicații de grant, au fost informați cu privire la sursele de finanțare și felul în care pot contacta specialiștii din Iași și Odessa prin intermediul bazelor de date electronice etc. Un subiect aparte l-a constituit metodologia cercetării. Participanții au fost învățați să caute în baze de date internaționale, să pregătească design-ul cercetării și să-și promoveze lucrarea în revistele cu factor de impact.
Asistentul universitar Tudor Rotaru este pentru prima dată la Chișinău și a fost impresionat de atmosfera multiculturală care predomină la USMF ”Nicolae Testemițanu”, similară cu cea de la Iași. Specialistul a apreciat participanții USMF ”Nicolae Testemițanu” ca fiind foarte bine pregătiți și interesați de aceste cursuri. ”Am avut o experiență foarte plăcută cu echipa Universității pe marginea utilizării unui program de statistică, o resursă gratuită, dar foarte utilă, care poate fi folosită atât în interacțiune cu studenții, dar mai ales, pentru a prelucra datele cercetărilor științifice”, a mai spus Tudor Rotaru.
Potrivit lui Gheorghe Harea, cercetător științific în cadrul Laboratorului de gastroenterologie, training-urile au fost foarte interactive și utile, ar fi bine ca la acest gen de cursuri să participe majoritatea cercetătorilor științifici din laboratoarele USMF ”Nicolae Testemițanu”.
Instruirile, desfășurate în perioada 11-14 noiembrie 2014, în incinta Centrului de Reușită Universitară al USMF ”Nicolae Testemițanu”, reprezintă unul din cele două module pe care trebuie să le urmeze participanții. Cel de-al doilea prevede un training de 2 zile, care va avea loc la Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală, la care vor participa și reprezentanții universităților partenere din Iași și Odesa.
Training-urile sunt organizate în cadrul Proiectului Reţeaua Est-Europeană de Excelenţă în Cercetare şi Dezvoltare în Domeniul Maladiilor Cronice – CHRONEX-RD, realizat în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră România-Ucraina-Republica Moldova şi parteneriatul dintre Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, Universitatea de Medicină „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova şi Universitatea Medicală Naţională din Odessa. Reamintim că Proiectul a fost lansat în decembrie 2013.
[nggallery id=183]
Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.
Comentarii