Lansarea Proiectului REACH-4-Moldova la USMF “Nicolae Testemiţanu”

Published: 01.07.2014

DSC_2370Marţi, 1 iulie 2014, la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, a avut loc conferinţa de lansare a Proiectului REACH-4-Moldova, cu genericul „Sănătatea respiratorie în Republica Moldova”.

 

La eveniment au participat specialişti din Germania şi din Republica Moldova, care au abordat subiecte precum starea curentă a sănătății respiratorii în țara noastră, cauzele creșterii incidenței maladiilor respiratorii, modalități de instruire a studenților și rezidenților în domeniul urgențelor respiratorii, bronhopneumopatia obstructivă cronică, cancerul pulmonar, infecțiile bacteriene, parazitare, virale, fungice etc.

 

Olga Cernețchi, prorector pentru asigurarea calităţii şi integrării în învăţământ a menționat că, pe parcursul mai multor ani, Universitatea și sistemul de sănătate din Republica Moldova beneficiază de ajutor necondiționat din partea Ministerului Federal al Sănătății din Germania, de asistență tehnică în diferite proiecte internaționale, ce are un impact enorm asupra reformelor în domeniu, realizate în prezent. ”Ne bucură faptul că Proiectul REACH-4-Moldova are menirea de a prelua experiența europeană în ceea ce privește pregătirea specialiștilor în domeniul medicinei respiratorii, de a fortifica capacitățile de instruire și de cercetare și de a răspunde la necesitățile vitale ale sistemului nostru de sănătate. Tot ce prevede acest Proiect - instruirile, mobilitățile și evenimentele științifice preconizate - vor avea un impact semnificativ asupra educației medicale din țara noastră și va spori calitatea și profesionalismul medicilor”, a spus prorectorul.

 

”Dat fiind faptul că medicina este foarte tehnologizată, iar doctorii europeni au acces la cele mai sofisticate metode de diagnostic și tratament, va trebui ca noi, treptat, să ne apropiem de aceste metode de investigații și tratament”, a declarat Victor Botnaru, profesor universitar, Disciplina de pneumologie și alergologie.

 

DSC_2401Cristophe Lange, directorul Clinicii Boli Infecțioase, Centrul de Cercetare Borstel, or. Lübeck, Germania, a remarcat că Proiectul REACH-4-Moldova este o oportunitate pentru Universitate, dar și pentru sistemul de sănătate din RM, iar prin promovarea curriculum-ului pentru medicina respiratorie, am putea cu adevărat face din Republica Moldova o platformă de schimb academic și cercetare științifică.

 

Proiectul REACH-4-Moldova are drept scop facilitarea cooperării multilaterale între instituţiile partenere, în vederea perfecţionării medicinei respiratorii prin dezvoltarea curriculum-ului, schimbul de studenţi, transferul de cunoştinţe şi abilităţi, consolidarea capacităţilor de colaborare în cercetare.

 

Un prim pas realizat de ambii parteneri este identificarea nevoilor pentru dezvoltarea unui curriculum la USMF “Nicolae Testemiţanu” în medicina respiratorie (pulmonologia) şi bolile infecţioase. Acesta va aborda elemente din curriculumul HERMES, un model european, care va influenţa viitorul medicinei respiratorii în Republica Moldova și va determina diminuarea cazurilor de astmă, apnee, cancer pulmonar, pneumonie și tuberculoza.

 

Totodată, Proiectul presupune desfășurarea mai multor simpozioane științifice. Pentru anul 2015 se preconizează o conferință științifică privind tuberculoza multidrog-rezistentă, dar și desfășurarea Academiei TB Net, care anul trecut s-a bucurat de un adevărat succes la noi în țară. Următorul an este destinat asistenței de urgență în medicina respiratorie. În cadrul acestui forum, vor fi demonstrate cele mai noi tehnologii de diagnostic a maladiilor respiratorii și cele mai eficiente metode de tratament.

 

În 2017, la finalul Proiectului, se vor trasa principalele direcții ale medicinei respiratorii din Republica Moldova. În funcție de nevoile identificate, Reach-4-Moldova va integra cursuri tematice pentru studenți și rezidenți orientate spre soluționarea problemelor în medicina respiratorie şi bolile infecţioase.

 

Printr-un program de schimb bilateral de studenți, rezidenți, doctoranzi și postdoctoranzi, Reach-4-Moldova va oferi suport în dezvoltarea unei infrastructuri de cercetare clinică și va asigura acumularea experienței de către mediciniștii de la ambele universități, în diferite instituții medicale.  Anual, în programul de mobilitate, 6 studenți de la USMF ”Nicolae Testemițanu” și 4 studenți din  Lübeck vor aborda metode diverse de instruire, inclusiv instruirea prin simulare, își vor dezvolta abilitățile practice privind lucrul cu pacientul, stabilirea diagnosticului diferențial, exerciții radiologice etc.

 

Proiectul REACH-4-Moldova a fost inițiat în anul 2011, în cadrul unui parteneriat între USMF ”Nicolae Testemițanu” din Republica Moldova și Universitatea din Lübeck, Germania, și este finanțat de către Serviciul German de Schimb Academic (DAAD-PAGEL).

  [nggallery id=121]

Lansarea Proiectului REACH-4-Moldova la USMF “Nicolae Testemiţanu”

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii