În curând, o parte din busturile medicilor iluștri vor fi gata

Published: 17.09.2014

DSC_5851Jumătate dintre busturile ce vor fi amplasate pe Aleea Savanților și Medicilor Iluștri din preajma Blocului didactic nr. 1 al Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testemițanu” vor fi gata în curând. Consiliul Național pentru monumente de for public al Ministerului Culturii a acceptat repetat conceptul acestora, iar 12 busturi din întregul lot pot fi transpuse în materialul final - bronz. Celelalte sculpturi urmează să fie lucrate suplimentar și ajustate conform unor criterii specifice tehnicilor de sculptură.

 

Emil Ceban, prorector pentru educație și probleme sociale a USMF ”Nicolae Testemițanu”, a menționat că aprobarea repetată a modelelor de către Consiliul de profil a fost necesară, deoarece busturile pentru Aleea medicilor iluștri sunt confecționate de 2 echipe de sculptori, una dintre care a propus un alt model. Comunitatea universitară a optat pentru ”busturi cu umeri”, pe când modelul propus era ”fără umeri”. Din acest motiv, prorectorii Universității și alți șefi de subdiviziuni au solicitat o nouă întrunire a Consiliului la fața locului, în atelierul de lucru al sculptorilor, pentru a decide asupra modelului. ”Considerăm că busturile cu umeri sunt mult mai reprezentative și impunătoare ca imagine, pe când cele fără umeri par a fi simple”, a spus prorectorul Emil Ceban. De asemenea, pentru modelele cu umeri a fost cumpărat deja granitul pentru soclu, ce va fi adus din Ucraina.

 

Academicianul Gheorghe Ghidirim a menționat că i-a cunoscut pe toți savanții iluștri ai căror busturi se confecționează în prezent și a accentuat că ”figurile acestora sunt bine lucrate și transmit esența fiecărei personalități, este o variantă foarte reușită”. Academicianul a mai specificat că și selectarea generală a personalităților marcante este perfectă, deoarece include atât reprezentanții școlii din Sankt Petersburg, care au stat la baza fondării instituției noastre, cât și medicii noștri autohtoni, care au preluat eștafeta.

 

Tudor Zbârnea, președintele Consiliului a menționat că susține conceptul comunității universitare, mai ales că multe dintre elementele de decor ale Aleii sunt deja finisate și nu pot fi schimbate. Totuși, acum trebuie găsită o soluție unică pentru uniformizarea busturilor, conform raporturilor soclu/bust, spate/piept și alte mici detalii tehnice.

 

Vasile Eremciuc, arhitect, membru al Consiliului,  a confirmat faptul că unele lucrări trebuie ajustate și refăcute și s-a referit, în special, la înălțimea postamentului, care după părerea lui ar trebui să fie mai mic cu 10 cm, ”având în vedere privirea la scara umană”.

 

Aleea Savanţilor şi Medicilor Iluştri ar putea fi gata până în primăvara anului viitor. Ideea de creare a acesteia aparţine rectorului Universității, Ion Ababii. La început, vor fi 20 de busturi ale medicilor şi savanţilor care şi-au adus contribuţia la dezvoltarea sistemului de sănătate din Moldova, ulterior, Universitatea și-a luat angajamentul să creeze câte două busturi noi în fiecare an. Printre personalităţile care au format tradiţiile instituţiei și ale căror busturi se vor regăsi pe Alee se numără rectorii Ipatie Sorocean (1945), Nicolae Testemiţanu (1959-1963), Leonid Cobâleanschi (1986-1994), Nicolai Starostenko (1953-1959); profesorii Nicolae Anestiade, Natalia Gheorghiu, Vasile Procopișin, Constantin Țîbîrnă și mulți alții.

[nggallery id=140]

În curând, o parte din busturile medicilor iluștri vor fi gata

Preluarea informației de pe site-ul USMF „Nicolae Testemițanu” poate fi efectuată doar cu indicarea obligatorie a sursei și a linkului direct accesat pe www.usmf.md.

SOCIAL MEDIA

Comentarii